2020 jaar review

Verhalen Vertellen 2020: Ambachtsman, Ondernemer en Kunstenaar

Wat ontdekte ik in 2019 en waar ga ik heen in 2020? Jaarlijks geef ik je een inkijkje in mijn keuken.

Deze keer aan de hand van 3 petten: die van de Kunstenaar, de Ambachtsman en de Ondernemer.

2019

2019 was het jaar waarin ik tien jaar aan het vertellen was. (En hoe nu verder?)

Het jaar waarin ik begon met het lezen van de 100 beste boeken van de wereld. (Rustigjes aan ben ik nu bezig in boek 7).

Ook het jaar waarin ik verhalen vond in Zeeland, Spanje, Rusland en Armenië. (Eigenlijk niks voor mij, al dat reizen, maar ja, met een vriendin in het buitenland…)

En tot slot het laatste hoogtepunt: de training van Speaking Circles, een werkwijze die mij inspireert.

2020

Competence profile for the storyteller

De Federation for European Storytelling (FEST) is bezig geweest met het kijken naar de competenties van verhalenvertellers. Wat voor verschillende aspecten zitten er eigenlijk aan dit beroep?

Hiernaast zie je een filmpje waarin verschillende vertellers (in het engels) daar iets over zeggen.

Voor mij ligt de nadruk komend jaar bij drie van deze petten.

Ambachtsman

Het vertellen van verhalen is een ambacht. Er zijn technieken te leren, vormen van verhalen te kennen, en veel vaardigheden moet je vaak doen om ze fijn te slijpen.

Ik heb gemerkt dat hoe meer het verhaal binnen in je leeft, hoe natuurlijker en levendig je het verhaal kunt vertellen. Komend jaar wil ik daarom onderzoek doen naar en werken rondom het thema ‘Verbeelding’. Ik ga daar ook elke maand een blog over schrijven.

Ondernemer

Inmiddels leef ik zo’n vijf jaar van het inkomen dat ik verdien als verhalenverteller. Ik vind (in tegenstelling tot veel andere artiesten) het ondernemerschap dat daarbij komt kijken leuk.

Concreet zal ik komend jaar bijvoorbeeld bezig zijn met het vernieuwen van mijn website rondom verhalen vertellen in het onderwijs. En ik ben bezig met het maken van een geweldig leuk pakket met verhalen om te vertellen aan kinderen. 🙂

Ook ben ik al een paar jaar bezig om mijn activiteiten goed te spreiden over het hele jaar. Dat is nog niet zo gemakkelijk, maar lukt gelukkig steeds beter.

Kunstenaar

Tot slot: de kunstenaar. Wat wil ik vertellen? En waarom? Sommige mensen hebben kristalheldere antwoorden op die vragen. Voor mij werkt het vaak intuïtiever en ontdek ik soms pas jaren later waarom bepaalde verhalen mij zo aanspreken.

Voor mijn gevoel brengt de ontwikkeling als kunstenaar je steeds dichterbij jouw eigen unieke manier van verhalen vertellen.

Ik heb gemerkt dat op dit moment voor mij speelsheid en plezier in het contact met de luisteraars daarin belangrijk is. In 2020 wil ik dat bij mijn activiteiten in mijn achterhoofd houden en kijken hoe ik me daarin nog verder kan ontwikkelen.

Verhalen Vertellen 2020

Het is fijn om met een richting het nieuwe jaar in te gaan. Het raamwerk van de competenties (zie filmpje FEST) inspireerde mij daarin. Iets om nog eens beter naar te kijken, want misschien kluts ik hierboven nu wel wat competenties door elkaar. Geen probleem. 🙂

Tot slot… het kan nog net…

de Beste Wensen en een Gelukkig Nieuw Jaar!

Vergelijkbare berichten