Kerstverhalen voor Kinderen

Beste boeken met Kerstverhalen voor Kinderen

De kerst komt dichterbij en misschien betekent dat voor jou ook wel: op zoek naar kerstverhalen voor kinderen. Deze drie boeken kan ik je aanraden!

(advertentie)

Kerstverhalen voor Kinderen

Ik heb heel wat boeken met kerstverhalen langs zien komen in de afgelopen tien jaar. Vooral ook omdat ik elk jaar nieuwe kerstverhalen vertel.

Waar ik bij onderstaande boeken op gelet heb, is dat de verhalen aanspreekbaar zijn en niet te oubollig. Ik geef per boek aan waarom ik het je aan kan raden, maar ook wat ik de minder sterke punten vind.

Rondjewereld Kerstverhalen (Bob Hartman)

rondjewereld Kerstverhalen Bob Hartman

Waarom raad ik je dit boek aan?

Met dit ene boek heb je allerlei soorten kerstverhalen in huis die je aan kinderen (vooral 4-8 jaar) kunt voorlezen en vertellen. Er staan warme illustraties bij die passen bij jongere kinderen.

Je vindt er de kerstverhalen uit de bijbel in (opgeknipt in 13 handzame, korte verhalen). Daarnaast een hoofdstuk met verhalen bij kersttradities. Daarin vind je verhalen van over de hele wereld die gaan over de kerstboom, de kerstster, etc. Tot slot is er een hoofdstuk met kerstverhalen en legendes. Bekende verhalen, zoals ‘Vadertje Panov’ en ‘De kleine Spar’, maar ook onbekende verhalen die ik nog niet kende.

Achterin het boek geeft de auteur (Bob Hartman) als extraatje handreikingen hoe je bij de verschillende verhalen groepen kinderen mee kan laten spelen.

Minder sterke punten

Alhoewel niet alle verhalen in dit boek een christelijke ondertoon hebben, klinkt die er meestal wel duidelijk doorheen. Misschien vind je dat een voordeel, misschien een nadeel.

Meer over ‘Rondjewereld Kerstverhalen’ op bol.com

De Koning en de Koffieboon (diverse auteurs)

Kerstverhalen voor Kinderen: De koning en de koffieboon

Waarom raad ik je dit boek aan?

Op de achterkant van het boek vallen ze gelijk met de kerstdeur in huis:

“Deze kerstverhalen zijn anders dan anders. In dit boek is geen witte kerst te bekennen, geen gierige rijkaard-die-zich-bekeert, geen jingle-bells en geen zielige zwerver.”

En dat is eigenlijk wel heel prettig. Want soms wil je een kerstverhaal dat niet de vaste (platgetreden) paden volgt.

Bekende auteurs zoals Paul Biegel, Gerda Havertong en Jacques Vriens leverden een verhaal aan. Je vindt in het boek maar liefst 22 verhalen. Verhalen die wel ergens iets te maken hebben met kerst, maar er vaak net met een bochtje op uitkomen.

Minder sterke punten

Deze keuze voor ‘nieuwe kerstverhalen’ heeft ook een nadeel. Want wat maakt zo’n verhaal dan eigenlijk een kerstverhaal? Dat heeft te maken met je eigen ideeën bij kerst en de verhalen die jij daarbij vindt passen.

Meer over ‘De Koning en de Koffieboon’ op bol.com

Allemaal Sterretjes (diverse auteurs)

Kerstverhalen voor Kinderen: Allemaal sterretjes

Waarom raad ik je dit boek aan?

Bij deze bundel van uitgeverij Mozaïek staat er op de achterkant:

“Ideaal voor leerkrachten, jeugdleiders of ouders die hun kinderen met kerst iets bijzonders willen meegeven.”

Een duidelijke doelgroep die in het boek maar liefst 22 verhalen kunnen vinden.

“Oerouderwetse” kerstverhalen, maar toch ook nieuw. In vrijwel alle verhalen spelen kinderen de hoofdrol, wat het makkelijk maakt om ze ook aan kinderen voor te lezen of te vertellen. De onderwerpen zijn divers genoeg: toneelstukken, verliefde ouders, krantenwijken, diefstal etc.

Wat thematiek betreft past dit boek goed bij oudere kinderen: 8-12 jaar.

Minder sterke punten

In het boek vind je geen illustraties. Je moet echt alle verhalen lezen om een beeld te krijgen, dus even snel een leuk verhaal vinden is wat lastiger. Door het kleinere formaat is dit minder een boek om op je schoot te leggen en uit voor te lezen.

Meer over ‘Allemaal Sterretjes’ op bol.com

Meer kerstverhalen voor kinderen?

kerstverhaal voor kinderen poes is zoek

Mis ik een boek wat jij in de kast hebt staan en dat hier niet mag ontbreken? Laat het hieronder weten!

Ik schreef en vertelde zelf ook een eenvoudig kerstverhaal / winterverhaal voor kinderen: Poes is Zoek.

Vergelijkbare berichten