visser in eenvoudige boot

De Mexicaanse visser en de Amerikaanse zakenman (inspirerend verhaal)

Een Amerikaanse zakenman stond op de pier van een klein kustplaatsje in Mexico, toen een kleine boot met een eenzame Mexicaanse visser aanmeerde.

In de boot lagen verscheidene grote vissen. De Amerikaan complimenteerde de Mexicaan met de kwaliteit van zijn vissen en vroeg hoe lang het duurde om ze te vangen. De visser antwoordde: “Zo gebeurd!”

De Amerikaan vroeg: “Als het zo gebeurd was, waarom ben je dan niet langer gebleven om meer vis te vangen?” De visser legde uit dat deze vangst genoeg was om zijn gezin te voeden. De Amerikaan vroeg: “Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?”

De visser antwoordde: “Ik slaap uit, vis wat, speel met mijn kinderen, neem een siësta met mijn vrouw. En ik wandel iedere avond naar het dorp, waar ik wijn drink en gitaar speel met mijn amigo’s. Ik heb een vol en druk leven, señor.”

De Amerikaan keek hem verbijsterd aan: “Luister, ik heb een Harvard MBA en kan je helpen…”

“Je moet meer tijd besteden aan visserij en met de opbrengst daarvan een grotere boot kopen. Met de opbrengst van die grotere boot kun je dan meerdere boten kopen. Uiteindelijk heb je dan een vloot vissersboten. In plaats van het verkopen van je vangst via een tussenpersoon zou je direct kunnen verkopen aan de visverwerker. En uiteindelijk open je je eigen visconservenfabriek. Je hebt dan de controle over het product, de verwerking en de distributie. Hierdoor kun je dit kleine vissersdorp achterlaten! Je kunt verhuizen naar Mexico City, daarna LA, en uiteindelijk New York City, waarvandaan je je groeiende onderneming kunt leiden!”

De visser vroeg: “Maar señor, hoe lang zal dit allemaal duren?”

De Amerikaan antwoordde: “Vijftien tot twintig jaar.”

“Maar wat dan daarna, señor?”, vroeg de Mexicaan.

De Amerikaan kreeg een glimlach op zijn gezicht en zei: “Dat is het beste deel. Als de tijd rijp is, kondig je een beursgang aan. Je verkoopt de aandelen van je bedrijf aan het publiek en word heel rijk. Je zou miljoenen gaan verdienen.”

“Miljoenen, señor? Maar wat moet ik met die miljoenen?”, vroeg de Mexicaan.

De Amerikaan schudde zijn hoofd. “Wat je er mee moet? Wat je er mee moet? Nou, je zou voorgoed met pensioen kunnen gaan! Verhuizen naar een klein vissersdorp waar je kan uitslapen, een beetje vissen, spelen met je kinderen, een siësta nemen met je vrouw. En ’s avonds kunnen wandelen naar het dorp, waar je wijn kunt drinken en gitaar kunt spelen met je amigo’s…”

(advertentie)

Opmerkingen bij het verhaal

Dit is een bekend verhaal, dat ik al regelmatig op verschillende plekken tegengekomen ben. Dat betekent dat als je het zou willen vertellen, het belangrijk is om er je eigen draai aan te geven. Misschien een andere beroepsgroep?

Tip: Lees hier meer inspirerende verhalen en anekdotes

Vergelijkbare berichten