escape room spellen

Escape Room Spellen

Escape Room spellen zijn helemaal in. Afgelopen jaren speelde ik er meerdere, ik vertel je over mijn ervaringen.

(advertentie)

Escape Room Moscow

Escape Room ‘The Polar Station’, Moskou

We stapten een dikke houten deur door die achter ons in het slot viel. Er hingen drie zware warme winterjassen in het kleine halletje. En op een houten plankje stond: Welcome at The Polar Station.

We moesten een tweede deur door, maar die zat op slot. Waar was de sleutel? In de jaszakken? Onder een losliggend plankje?

Toen we binnen waren, lag daar een dagboek. We bleken beland in een meetstation op de Zuidpool. Binnen een uur moesten we er in slagen om hieruit te ontsnappen. Maar hoe?

We speelden een Escape Room, een avontuur waarbij je met meerdere mensen in real life naar een ruimte gaat waar je via allerlei soorten puzzels uit moet ontsnappen. Met een tikkende klok!

Verhalen in Escape Room Spellen

In de afgelopen tien jaar zijn dit soort escape rooms heel populair geworden. Het doel is meestal ergens uit te ontsnappen, er is vrijwel altijd een (dunne) verhaallijn / thema. In die verhaallijn speur je als een soort detective naar hoe je verder kunt komen in het verhaal. Doel is daarbij vrijwel altijd om uit een situatie te ontsnappen, of een ramp te voorkomen.

Er verschenen al snel spellen die een beetje hetzelfde werkten. Je moet in deze spellen steeds tot een juiste oplossing komen, er zitten zelden momenten in waarop je echt wezenlijk verschillende keuzes kunt maken. Wat dat betreft zijn live rollenspellen leuker (maar ook moeilijker en met meer voorbereiding).

Ik speelde er twee, daar wil ik je hier iets over vertellen.

Escape Room: The Game

Het eerste populaire spel in dit genre.

Ik speelde het een paar jaar geleden met mijn zus en zwager. We moesten op allerlei manieren puzzelen (met sleutels, door op een kaart lijnen te trekken, een getalcode te vinden), maar het was meer dan puzzelen. Er zat ook een leuk verhaal bij, waardoor je het gevoel had dat je samen op avontuur ging.

Wat ik supercool vond, was dat er op een gegeven moment een 10-cijferige code uitkwam die op een telefoonnummer leek. We keken elkaar aan. Het zal toch niet? Toch geprobeerd dat nummer te bellen. Kregen we een boodschap van het spel te horen. Wow!

Er zitten meerdere avonturen in de doos en er zijn ook genoeg uitbreidingssets met nieuwe avonturen. Omdat je de materialen gebruikt kun je elk avontuur maar één keer spelen. Dat maakt het tot een duur spel, maar niet als je het vergelijkt met een avond waarop je met vrienden iets anders gaat doen (café, uitgaan, sport, theater, concert etc.).

Unlock!

Een paar maanden geleden kwam een vriendin op bezoek die het spel Unlock! meebracht. Een Escape Room-achtig spel dat werkt met een set kaarten en een app. Je moet kaarten combineren, goed kijken, codes uitvogelen en invoeren in de app, etc.

Net zoals bij de andere Escape Room spellen, speel je dit ook samen. Omdat je met veel kaartjes werkt, vind ik dit vooral een spel voor een paar spelers.

Wat het erg leuk maakt is de app, het is soms verbazend hoe in elk avontuur die iets bijzonders toevoegt.

Ook een voordeel aan dit spel vind ik dat je het vaker kunt spelen. Er zitten drie avonturen in een doos, en als je die gespeeld hebt kun je de doos mooi ruilen met een vriend die een andere door gekocht heeft. De app is gratis, dus je hebt dan geen extra kosten.

Ken jij andere spellen?

Er zijn meer van dit soort spellen, maar deze twee ken ik, en speelde ik met plezier. Heb jij ervaring met andere? Welke spreken jou aan?

P.S.: Ja, na een zenuwslopend zoeken naar voorwerpen, puzzelen, overleggen en irritaties zijn we ontsnapt uit het Zuidpool station. Wat een geweldig gevoel toen we het geluid van de helicopter hoorden die boven ons hoofd cirkelde en de deur van de ruimte open ging!

Vergelijkbare berichten