Ik kan geen verhalen vertellen!
Luistert er niemand als jij je verhaal vertelt? Vind je jezelf slecht in verhalen vertellen? Ik geef je drie principes mee die je je hele leven kunt toepassen.
Wil je verhalen vertellen voor kinderen? Lees ➡ hier meer over het mooie pakket vol verhalen en artikelen waarmee jij ook kunt leren vertellen.
Je zit met een kleine groep te vergaderen. Terwijl jij aan het vertellen bent, voel je halverwege dat iedereen afhaakt. Waarom luisteren ze niet naar je?
Je houdt een presentatie op een congres. Halverwege voel je dat je de draad kwijt raakt in je eigen verhaal. Onzekerheid neemt toe, je struikelt over je woorden en je voelt zo’n wolk van verveling neerdalen op je luisteraars.
Vroeg of laat kom je tot de conclusie: Ik kan geen verhalen vertellen.
Met deze drie principes, die elke succesvolle spreker toepast, kun je jezelf daarin ontwikkelen.
(1) Aandacht is alles
Zonder aandacht van je luisteraars, valt je verhaal als een levenloos vodje papier op de grond. En dat voel je. Daartegenover staat dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen: “Ik kan geen verhalen vertellen!” bij wie de luisteraars aan zijn lippen hingen.
Een goed verhaal begint met iemand die de aandacht kan trekken en die vast kan houden door wat ‘ie vertelt.
Als je in een groep bij elkaar zit en je wilt graag ergens over vertellen, dan beginnen veel mensen maar gewoon te praten.
Maar zo werkt het dus niet: je zult eerst moeten zorgen dat mensen aandacht voor je hebben. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een zinnetje te laten vallen dat hen nieuwsgierig maakt. Als je merkt dat ze dan meer willen weten, vertel dan pas je verhaal.
Als je voor een groot publiek spreekt, is het extra belangrijk dat je goed nagedacht hebt over hoe je je verhaal begint. Zonder aandacht gaat je verhaal namelijk heel lang duren. Voor de luisteraars, maar ook voor jou.
En krijg je die aandacht niet? Zitten mensen eigenlijk helemaal niet op jouw verhaal te wachten. Nou… misschien is dat wel heel terecht.
(2) Geef passende cadeaus
Is jouw verhaal, jouw bijdrage eigenlijk wel waardevol voor je luisteraars?
Wil je zo nodig over iets vertellen omdat jij het kwijt moet? Wil je dat de wereld verandert en klim je daarom te pas en te onpas op je zeepkist?
De kern is: Luisteren ze voor jou, of luisteren ze omdat je ze iets moois / nuttigs / grappigs geeft? Geef je ze een ‘passend cadeau’?
Een passend cadeau geven betekent dat je je luisteraars zult moeten kennen. En dat begint met dat je naar hen luistert. Alleen door je in iemand te verdiepen kun je een cadeau geven dat bij die persoon past.
Als jij goed kunt luisteren, luisteren mensen vaak ook graag naar jouw verhaal.
(3) Niemand houdt van een te lang verhaal
Hou je verhaal klein en kort.
Lukt het je de aandacht vast te houden? Dan kun je volgende keer het altijd met wat meer geuren en kleuren vertellen.
Verlies je halverwege je ‘grappige’ verhaal de aandacht? Rond het versneld af met de clou van je verhaal.
Ik kan geen verhalen vertellen!
Als je deze principes toepast, gaat het je je een leven lang helpen. Zowel in 1-op-1 communicatie als bij het spreken voor grote groepen. Mensen zullen graag naar je gaan luisteren.
Samenvattend:
- Vertel alleen als het je lukt om de aandacht te krijgen. Krijg je die niet? Mooi, het is je kans om te leren een betere luisteraar te worden. 🙂
- Vertel alleen verhalen die een passend cadeau zijn voor je luisteraars.
- En tot slot: begin klein, hou het kort.
Is er nog veel meer over te zeggen? Natuurlijk! Je kunt er websites over vol schrijven ;-). Maar ik begin graag klein en hou het kort!