Improviseren met Muizen in je Verhaal

Soms moet je improviseren.

De hele kantine zat vol met het personeel voor de eindejaarsbijeenkomst. Ik zat midden in mijn verhaal toen ik ze zag lopen. Twee muizen!

Ze liepen langs de lange wand achter mijn luisteraars, maar al snel hoorde ik mensen zachtjes roepen en wijzen. Meer en meer mensen draaiden zich om. De muizen liepen in een hoog trippeltempo door en verdwenen om de hoek van de wand.

Ik stopte met vertellen. Daar moet je iets mee.

Ik lachte en liet de man in mijn verhaal zeggen: “Ja, het is daar wel wat stoffig. En de laatste tijd hebben we ook wat last van… muizen.”

We konden er met elkaar hartelijk om lachen.

Was het nu zo’n briljante reactie van mij op die muizen? Nee, dat viel wel mee. Het feit dat ik er iets mee deed, dat deed er toe.

Improviseren met wat er gebeurt om je heen tijdens je verhaal kan heel goed werken. Je scoort er punten mee omdat het gelijk duidelijk is dat het vertelde verhaal echt een uniek evenement is. Het is gemakkelijk om er een grap mee te maken, en je maakt het dan ook echt samen mee.

Niet alles wat gebeurt is zo goed te gebruiken. Maar als alle aandacht toch al door iets getrokken is, kun je dat als verhalenverteller niet negeren. Het is dan de kunst om iets te doen om de aandacht weer terug te krijgen en dat is altijd improviseren. Soms is negeren de beste optie, maar als het enigszins kan probeer ik met die onverwachte dingen iets te doen.

Hoe meer muizen je tegenkomt tijdens optredens, hoe beter je leert improviseren! Veel gepiep en getrippeltrappel toegewenst dus! 😉

Heb jij ook wel eens zoiets meegemaakt? En wat deed je toen?