meisje tekenen bij verhaal

Mijn verhaal wordt haar verhaal

De school had me gevraagd om een workshop te komen doen. Ze waren bezig met de Griekse en Romeinse tijd. Of ik daar iets mee kon in mijn verhaal?

In die workshop vertelde ik drie korte verhalen, en ik besloot om voor één van die verhalen voor een echt Grieks verhaal te gaan: het verhaal van Pygmalion. Een Griekse beeldhouwer die een beeld maakt waar hij verliefd op wordt, en de goden smeekt haar tot leven te wekken.

Past dit verhaal wel?

Onderweg naar de school realiseerde ik me dat het verhaal prima zou kunnen, maar dat het voor 8-jarigen ook een beetje ver weg van hun bed was.

Wat zou beter passen bij hun belevingswereld? Spelend met het verhaal besloot ik voor 8-jarigen te vertellen over een jongen die zo graag een vriend wil hebben om mee te spelen. Uiteindelijk maakt hij een beeld van die vriend en wenst dat hij echt wordt.

Dat wil ik ook!

Wat de jongen het allerliefste wil, wat zijn allergrootste wens is, is een vriend. Een echte. Op het moment dat ik dat vertel, roept een meisje achterin de klas: dat wil ik ook! Ik kijk haar aan en glimlach, maar voel ook het verlangen en de pijn die onder die uitroep zit.

Op het hoogtepunt, als de jongen het beeld van zijn vriend omhelst en het beeld tot leven komt, zucht ze diep.

Na afloop van het vertellen kiest zij er voor om met dit verhaal aan de slag te gaan. Ik geef de leerlingen een opdracht waarbij ze gaan tekenen, en loop even later langs haar tafel. Ze heeft twee meisjes getekend die elkaar omhelzen.

Vertellen

Aan het eind van de workshop kunnen leerlingen die willen hun verhaal vertellen. En zij vertelt! Over een meisje dat zo graag een vriendin wil, en uiteindelijk die ook krijgt.

Ik geniet en het raakt me. Wat mooi dat ze zich herkende in het verhaal. Het raakte haar, en zoals ze het nu vertelt, is het echt haar verhaal geworden.

Epiloog

De juf vertelt me dat het meisje nog maar een paar maanden daar op school zit en dat het best moeilijk is voor haar om in de klas te wennen.

Ik ga geïnspireerd naar huis. Voor zulke momenten, daar doe ik het voor.

Ook verhalen vertellen aan kinderen? ➡ Ik help je hier op weg!

Vergelijkbare berichten