Op zoek naar verhalen in Armenië

op zoek naar verhalen armenië yerevan ararat

In Armenië ging ik op zoek naar verhalen die daar verteld worden. Live vanuit Yerevan vertel ik je over deze zoektocht.

Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit op Yerevan (hoofdstad Armenië). Het is inmiddels een week geleden dat mijn vliegtuig landde op vliegveld Zvartnots. Mijn vriendin (half-Armeens) bracht me naar dit land.

Praat met me!

Elk land en elke plaats heeft zijn verhalen. Als verhalenverteller ga ik daar bijna altijd naar op zoek.

Maar hoe doe je dat nou?

Ik begin bij de mensen die ik er al ken. Mijn vriendin is half Armeens en met haar familie praat ik over Armenië. Ze vertellen me over hun nationale trots: de berg Ararat. Ik proef de heerlijk Armeense gerechten en als ik ze een beetje aanspoor, vertellen ze me verhalen uit het verre verleden van Armenië. En natuurlijk verhalen over de politieke situatie van nu!

Naast familie en vrienden heb ik één grote tip: praat met iedereen, en vooral met taxichauffeurs. In Armenië is veel van het vervoer per goedkope taxi, en stille taxichauffeurs? Die kom je bijna niet tegen.

Zo vertelde één van de taxichauffeurs mij een schitterend verhaal over een dramatische liefde. Eenmaal in mijn appartement heb ik op internet alles opgezocht wat ik over dit verhaal kon vinden. En een paar dagen later heb ik het schitterende azuurblauwe meer bezocht waar een standbeeld stond van de vrouw uit dit verhaal.

Op zoek naar verhalen gaat het vaak zo. Eerst krijg ik een korte versie of een hint van een verhaal. Daarna zoek ik op Internet alles erover op. En als het mogelijk is bezoek ik de plaats waar het verhaal zich af zou spelen.

Waar ga ik op zoek naar verhalen?

Daarnaast zijn er twee plekken waar ik eigenlijk altijd heen ga.

Als eerste: de plaatselijke vvv (tourist office). Soms worden daar boeken verkocht met plaatselijke verhalen. Vaak hebben ze ideeën over verhalen waar je vervolgens zelf wat over uit moet gaan zoeken.

En als tweede: de plaatselijke boekwinkels. Vaak is er wel eentje die ook een engels assortiment heeft. Ik was helemaal gelukkig toen ik in een boekhandel in Yerevan (hoofdstad) een goed boek met Armeense sprookjes en volksverhalen vond.

Tip: kijk wel altijd boeken met sprookjes en volksverhalen even door. Het is niet alles goud wat er blinkt.

Jouw connectie met de verhalen

Wil je nu zo’n verhaal uit een ander land vertellen, dan is het denk ik belangrijk dat je zoekt naar jouw connectie met het verhaal en de cultuur waar het verhaal uit komt. Als er plaatsen (het meer waar ik het eerder over had) of rituelen in voorkomen, probeer die dan mee te maken.

Je connectie wordt ook sterker als je meer bent dan een tijdelijke toerist. Doordat je er bijvoorbeeld familie hebt wonen, of er al jaren komt.

Zomaar een verhaal ergens wegplukken en het dan gaan vertellen, dat is niet iets wat een professionele verhalenverteller doet.

Op zoek naar verhalen? Ze vinden mij!

Op zoek naar verhalen? Hoezo op zoek? Ik maak zelf al genoeg mee!

Een ander soort verhalen zijn de verhalen over wat je meemaakt op je reis. Waargebeurd, persoonlijk, en dicht bij jezelf. Vergeet die niet!
En vergeet ook niet dat gebeurtenissen die je meemaakt, nog geen goed verhaal vormen. Daarvoor moet je ze vaker vertellen en fijnslijpen.

Ben jij wel eens op zoek naar verhalen geweest in het buitenland? Vertel!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *