Lokale verhalen van bij ons margot senden

Recensie ‘Van bij ons’ & Lokale verhalen

Verhalen uit mijn woonplaats! Van bij ons! Waar vind ik die lokale verhalen?

(advertentie)

Lokale verhalen

Kinderen (én volwassenen) vinden het vaak ontzettend leuk om verhalen uit hun eigen woonplaats te kennen.

Het is ook belangrijk om die lokale verhalen te kennen en over te dragen. We zijn allemaal deel van de plek waar we wonen, met de cultuur en historie die daarbij hoort.

In dit artikel wil ik je enthousiast maken om op zoek te gaan naar jouw lokale verhalen. Dat enthousiasme werd bij mij opnieuw aangewakkerd door het boek ‘Van bij ons’.

Recensie ‘Van bij ons’ (Margot Senden)

Ik vind dit een ontzettend mooi boek. 😀

Als je het boek doorbladert vallen gelijk de illustraties op. Ik krijg de neiging om ze uit het boek te knippen, in te lijsten en aan de muur te hangen.

Het idee voor het boek is ook van illustratrice Margot Senden. Twaalf auteurs herschreven een volksverhaal uit hun eigen favoriete provincie. Met bij elk verhaal informatie over de feiten en fictie van het verhaal.

Bij elk verhaal vind je ook een persoonlijke noot van de schrijver. Die voegt ook iets toe, want je voelt dat de schrijver van de provincie houdt en je graag dit mooie verhaal vertelt.

“Luister, dit is een verhaal van bij ons.”

En de lokale verhalen in ‘Van bij ons’, hoe zijn die?

De verhalen zijn vlot geschreven. Aansprekend voor kinderen van 9-12 jaar. Om zelf te lezen, maar misschien nog wel meer om voor te lezen.

Twaalf auteurs maakt natuurlijk dat de verhalen heel verschillend zijn. Het houdt de verhalen lekker divers en daardoor wordt het niet saai of eentonig.

Alle verhalen zijn gebaseerd op oude volksverhalen. Die bevatten vaak magische elementen. Ook laten ze vaak zien waar mensen bang voor waren (of bang voor zouden moeten zijn!). Je vindt in het boek dan ook een portie heksen, monsters, vervloekingen en geesten terug. Toch wordt het niet te eng voor oudere kinderen.

Bij sommige verhalen is dit magische element wat kleiner, het zijn dan vaak meer historische verhalen ‘met een wonderlijk randje’.

Kun je de verhalen uit ‘Van bij ons’ vertellen?

Sommige wel, sommige niet.

Het is een mooi voorleesboek, fijn als je een bepaalde provincie behandelt bij wereldoriëntatie / topografie in de klas. Of als je je kind nieuwsgierig wil maken naar de rest van Nederland.

Wil je de verhalen niet voorlezen maar vertellen? Dan zou ik dit boek meer zien als een inspiratiebron. De schrijvers hebben oude volksverhalen gepakt (die je veelal ook online kan vinden), en daar iets moois van gemaakt. Dat kun je als verteller ook op je eigen manier doen.

Terzijde: je moet overigens ook toestemming vragen om een herschreven volksverhaal te vertellen.

Je kunt ‘Van bij ons’ overal vinden, bijvoorbeeld in je plaatselijke bibliotheek of hier op bol.com.

Hoe vind ik verhalen uit mijn eigen woonplaats?

Tip 1: Welke mensen hebben jou iets te vertellen?

Online een verhaal vinden is mooi. Maar een verhaal van iemand horen is nog mooier!

Het is soms verbazend wat het oplevert als je actief gaat vragen aan mensen of ze verhalen kennen uit de buurt. Dat kun je op allerlei plekken doen. Hoe ouder de mensen, hoe meer ze hier vaak van weten.

Denk ook eens aan Facebook of Twitter. Een simpele vraag naar oude verhalen van jouw stad kan al aanknopingspunten opleveren om verder te zoeken.

Stadsgidsen, taxichauffeurs en boekhandelaren zijn ook dankbare bronnen.

Tip 2: Op welke plekken hebben ze lokale verhalen?

De bibliotheek is een schat aan boeken vol met verhalen. Vaak hebben ze een speciale collectie met ‘plaatselijke boeken’. Je kunt het beste er heen gaan op een niet zo druk tijdstip en aan de bibliothecaris uitleggen dat je op zoek bent naar oude lokale verhalen.

Provincies (en soms ook steden) hebben vaak een archief. Er is steeds meer aandacht voor het opdiepen en vertellen over die archiefstukken. Als je aanklopt bij zo’n archief vind je negen van de tien keer een enthousiaste medewerker die je heel veel meer kan vertellen.

Ook in boeken vind je vaak mooie sagen en legenden. Je plaatselijke boekwinkel heeft vaak ook boeken met verhalen uit jouw woonplaats

Het loont ook de moeite om eens op bol.com te kijken. Vaak staan daar ook interessante tweedehandsboeken bij.

Kijk bijvoorbeeld eens bij de resultaten van deze zoekopdrachten:

Sagen en Legenden

Volksverhalen uit

Tip 3: Hoe zoek en vind je lokale verhalen online?

Volksverhalen Almanak

Op deze website vind je heel veel verhalen. Gelukkig zijn een heel aantal Nederlandse verhalen ook geordend per provincie:

Welke verhalen uit jouw provincie zitten er bij?

Nederlandse VolksverhalenBank

De Nederlandse VolksverhalenBank verzamelt en bewaart… Nederlandse verhalen. Meer dan 40000 verhalen, sages, moppen, raadsels e.d.

Je kunt zoeken in deze VolksverhalenBank op: www.verhalenbank.nl

Één van de coolste opties vind ik het zoeken via de kaart.

Google

Google is voor mij vaak de eerste stap. Ik gebruik dan vaak deze formule:

volksverhaal / sage / sprookje + dorp / stad / provincie

Dus bijvoorbeeld: volksverhaal amsterdam
Of: sage enschede

Google brengt je vaak ook onbekende blogs en websites die je zelf niet gevonden zou hebben. Kijk maar eens wat het voor jouw woonplaats oplevert!

Vergelijkbare berichten