Recensie ‘Van bij ons’ & Lokale verhalen

Lokale verhalen van bij ons margot senden

Verhalen uit mijn woonplaats! Van bij ons! Waar vind ik die lokale verhalen?

Lokale verhalen

Let op:
De complete versie van dit artikel kun je alleen lezen als je je gratis aangemeld hebt als Verhalenproever. Aanmelden of Log in

Kinderen (Ć©n volwassenen) vinden het vaak ontzettend leuk om verhalen uit hun eigen woonplaats te kennen.

Het is ook belangrijk om die lokale verhalen te kennen en over te dragen. We zijn allemaal deel van de plek waar we wonen, met de cultuur en historie die daarbij hoort.

In dit artikel wil ik je enthousiast maken om op zoek te gaan naar jouw lokale verhalen. Dat enthousiasme werd bij mij opnieuw aangewakkerd door het boek ‘Van bij ons’.

Recensie ‘Van bij ons’ (Margot Senden)

Ik vind dit een ontzettend mooi boek. šŸ˜€

Als je het boek doorbladert vallen gelijk de illustraties op. Ik krijg de neiging om ze uit het boek te knippen, in te lijsten en aan de muur te hangen.

Het idee voor het boek is ook van illustratrice Margot Senden. Twaalf auteurs herschreven een volksverhaal uit hun eigen favoriete provincie. Met bij elk verhaal informatie over de feiten en fictie van het verhaal.

Bij elk verhaal vind je ook een persoonlijke noot van de schrijver. Die voegt ook iets toe, want je voelt dat de schrijver van de provincie houdt en je graag dit mooie verhaal vertelt.

“Luister, dit is een verhaal van bij ons.”

En de lokale verhalen in ‘Van bij ons’, hoe zijn die?

De verhalen zijn vlot geschreven. Aansprekend voor kinderen van 9-12 jaar. Om zelf te lezen, maar misschien nog wel meer om voor te lezen.

Twaalf auteurs maakt natuurlijk dat de verhalen heel verschillend zijn. Het houdt de verhalen lekker divers en daardoor wordt het niet saai of eentonig.

Alle verhalen zijn gebaseerd op oude volksverhalen. Die bevatten vaak magische elementen. Ook laten ze vaak zien waar mensen bang voor waren (of bang voor zouden moeten zijn!). Je vindt in het boek dan ook een portie heksen, monsters, vervloekingen en geesten terug. Toch wordt het niet te eng voor oudere kinderen.

Bij sommige verhalen is dit magische element wat kleiner, het zijn dan vaak meer historische verhalen ‘met een wonderlijk randje’.

Kun je de verhalen uit ‘Van bij ons’ vertellen?

Sommige wel, sommige niet.

Het is een mooi voorleesboek, fijn als je een bepaalde provincie behandelt bij wereldoriƫntatie / topografie in de klas. Of als je je kind nieuwsgierig wil maken naar de rest van Nederland.

Wil je de verhalen niet voorlezen maar vertellen? Dan zou ik dit boek meer zien als een inspiratiebron. De schrijvers hebben oude volksverhalen gepakt (die je veelal ook online kan vinden), en daar iets moois van gemaakt. Dat kun je als verteller ook op je eigen manier doen.

Terzijde: je moet overigens ook toestemming vragen om een herschreven volksverhaal te vertellen.

Je kunt ‘Van bij ons’ overal vinden, bijvoorbeeld in je plaatselijke bibliotheek of hier op bol.com.

Hoe vind ik verhalen uit mijn eigen woonplaats?

šŸ’” In het complete artikel vind je hier de tips om verhalen te vinden uit je eigen woonplaats en provincie.

Over mensen die je iets kunnen vertellen, plekken waar ze met lokale verhalen werken en websites waar je kunt zoeken naar verhalen uit jouw provincie of woonplaats.

Om toegang te krijgen kun je je gratis aanmelden als Verhalenproever. Aanmelden of Log in

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *