rudolf200x200Van Verhalen...

Eens in de twee weken reed een grote bus het kleine Zeeuwse dorpje binnen waar ik opgroeide. Aan de buitenkant van de bus kon je het niet meteen zien, maar binnenin die bus... bestonden hele werelden! Boeken én boeken vol verhalen én verhalen. Of het nu vroor, regende of zo warm was dat de mussen van de hitte van het dak vielen: ik ging naar de Bibliobus.

... naar Optredens ...

Daar stond ik dan. Met knikkende knieën en klotsende oksels. De PABO afgerond en nu een proefles geven voor mijn eerste baan. Achterin de klas zaten de twee directeuren met pen en papier in de aanslag.

Ik keek de klas rond. En toen begon ik een verhaal te vertellen. Langzaam zag ik de kinderen ontspannen en langzaam zakte mijn eigen nerveusiteit. Met open ogen en monden gingen ze mee in het verhaal.

Halverwege in het verhaal zag ik achterin de klas beweging. De twee directeuren keken elkaar aan en knikten. Met veel plezier ging ik als meester aan de slag.

Na een paar jaar begon ik parttime als leerkracht te werken omdat ik iets ontdekte wat me nog meer inspireerde: spreken en verhalen vertellen. Ik volgde de 3-jarige leerroute 'Vertellen voor een Groot Publiek' bij de Vertelacademie en was één van de eerste drie mensen in Nederland die dit programma met succes afrondde. En daarna vertelde ik en vertelde ik: uren maken en leren door ervaring. Natuurlijk door heel Nederland, maar ook op festivals in Duitsland en Frankrijk.

Ik genoot ervan als mijn verhalen mensen raakten. In 2012 won ik na diverse wedstrijden de titel 'Nederlands Kampioen Speechen'. Begin 2014 won ik in een landelijke wedstrijd de titel van 'Jonge Verteller van het Jaar' (18-35 jaar).

... en een Vonk die overspringt

Wat ik leerde, gaf ik door: dat kon ik niet laten. Want wat is er mooier dan ergens enthousiast over zijn en dan anderen inspireren? Ik schreef artikelen, gaf workshops en verzorgde trainingen in het vertellen van verhalen. In 2014 werd ik één van de docenten bij de Vertelacademie.

En nu...

Na zo'n 7 jaar parttime als verhalenverteller gewerkt te hebben, ben ik het vanaf 2015 fulltime. Dat is prettig, want nu kan ik al mijn energie gebruiken voor het voorbereiden en vertellen van verhalen en het lesgeven daarin. Ook merk ik dat een full time professional op een andere manier in zijn vak staat dan iemand die partime werkt of het 'erbij doet'.

Specialisatie: Onderwijs

Binnen het Nederlandse werkveld ben ik een expert op het gebied van verhalen vertellen in het onderwijs. Dat is zichtbaar in de artikelen op deze website en bijvoorbeeld in mijn portfolio. Maar het is vooral zichtbaar in mijn agenda: ik treed door het jaar heen veel op op tientallen scholen voor leerlingen van 4-12 jaar, geef workshops en train leerkrachten.

Daarnaast zijn mijn opdrachtgevers en opdrachten heel divers. Het varieert van meerdaagse trainingen tot verhalen rond een kampvuur bij een feestelijke borrel. Van optredens in kastelen, theaters en schaapskooien tot kantoren, teamkamers en conferentiezalen.

Neem vooral contact op als u wilt weten of ik iets voor u kan betekenen. Vaak kan ik dat. Maar zo niet, dan geef ik dat eerlijk aan en verwijs u door naar een collega waarvan ik denk dat die u meer te bieden heeft.

U kunt hier mijn contactgegevens vinden.

 

Ga naar boven