Speaking Circles

Speaking Circles: Verhalen vertellen aan één persoon tegelijkertijd

Onlangs volgde ik een trainingsdag ‘Speaking Circles’. Een dag vol met ervaringen met oogcontact, relational presence en vertellen aan één persoon tegelijkertijd.

In de afgelopen 10 jaar verhalen vertellen heb ik een hoop geleerd. Maar op deze trainingsdag ontdekte ik een hoop waar ik nog veel meer over wil leren.

(advertentie)

Oogcontact

Als luisteraar wil ik zelf altijd het gevoel hebben dat de spreker of verhalenverteller zijn publiek ziet. Ook voor mijzelf is oogcontact en in contact staan met je publiek essentieel voor het vertellen van een goed verhaal. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Bij Speaking Circles ervoer ik opnieuw de kracht van echt contact. Oogcontact maken voor de groep met op de achtergrond het idee ‘ik mag er zijn, jij mag er zijn’. Erg prettig.

Speaking Circles / Relational Presence

Van de oprichter van Speaking Circles, Lee Glickstein kun je een aantal korte video’s zien op Youtube. Aan hoe hij het brengt moet ik als nuchtere nederlander soms even wennen, maar veel van wat hij zegt snijdt wel hout.

Speaking Circles is de methodiek die hij ontwikkelde bij het omgaan met zijn eigen angst om te spreken voor een groep.

Kern daarin is ‘Relational Presence’: aanwezig zijn in oogcontact, in relatie met één ander persoon.

Je spreekt niet voor een groot publiek, maar je spreekt voor één individu, en daarna voor het volgende individu en daarna…

Vertellen aan één persoon tegelijkertijd

Als verhalenverteller vertel ik over het algemeen automatisch aan één persoon tegelijkertijd, zonder dat ik er heel erg mee bezig ben. Voor mij werkt het praktisch zo dat ik een zin aan iemand vertel, dan contact maak met de volgende persoon terwijl ik die de volgende zin vertel.

Toch zie ik heel veel sprekers en verhalenvertellers die niet of nauwelijks dit contact maken. Een blik die heen en weer schiet langs de hoofden van het publiek. Ik mis zelf dan de verbinding.

En zelf moet ik daar soms ook bewust bij stilstaan. Het is gemakkelijk om je te verliezen in een ‘briljant optreden’, waarbij je het contact met je publiek kwijt raakt.

Geen optreden, maar authentiek zijn

Zo heb ik veel geleerd bij Toastmasters, maar vind ik wel dat daar de nadruk teveel lag op de speech als ‘optreden’. Ook tijdens mijn ontwikkeling als verhalenverteller was ik in het begin vooral aan het optreden en aan het ontdekken van alle technische vaardigheden die je daarvoor nodig hebt.

Speaking Circles past voor mij in mijn eigen ontwikkeling, waarin ik wegga van ‘optreden’, en groei in het simpelweg mezelf zijn in prettig contact met de luisteraars.

Meer ontdekken over Speaking Circles?

Maken mijn ervaringen je nieuwsgierig? Volgens mij ontdek je vooral meer door een training te volgen. Ik zelf deed dat bij Stef de Beurs, maar dat was één van de laatste trainingen die hij gaf. Googlen helpt je verder!

Vind je het toch prettig om vooraf je wat meer te verdiepen? Deze boeken geven je een indruk.


Vergelijkbare berichten