toastmasters nederland

Toastmasters Nederland: best bewaarde geheim om te leren spreken en presenteren

Één of twee dagen een dure presentatietraining volgen? Hmmm… Toastmasters Nederland is een beter alternatief waar je daadwerkelijk met vertrouwen leert spreken en presenteren.

Regelmatig krijg ik de vraag: ik wil graag beter leren spreken / presenteren? Wat raad jij me aan?

Vaak geef ik mensen mee om eens bij Toastmasters te gaan kijken.

Misschien is die organisatie wel het best bewaarde geheim op het gebied van spreken en presenteren in Nederland. En dat is jammer!

(advertentie)

Mijn eigen ervaringen bij Toastmasters Nederland

Ik liep tien jaar geleden voor het eerst binnen bij Het Sprekersgilde in Amsterdam (een Toastmaster club). Spreken en verhalen vertellen, dat wilde ik leren!

Spannend was het wel. Ik moest eerst een trap op en kwam toen binnen in een lange ruimte met een houten vloer. Gordijnen die ooit groen waren geweest. Tafels in een U-vorm. Casual geklede mannen en vrouwen. Er werd druk overlegd, sommigen zaten nog wat aantekeningen door te nemen. Overal lagen handleidingen waar de speech-projecten instonden. Er was een agenda vol met namen en een uiterst nauwkeurige planning.

Ik overzag het niet allemaal, maar gelukkig stapte er iemand met een vriendelijk gezicht op me af die me vooraf een beetje wijzer maakte.

Er werd die avond gespeecht, anderen gaven feedback daarop en we oefenden ook nog wat improvisaties met elkaar. Doordat de avond strak geleid werd door een presentator (die noemden ze toastmaster van de avond) was ‘ie voorbij voordat ik het wist.

Na nog een drankje en een gezellige naborrel liep ik vol energie door Amsterdam terug naar het treinstation. Wow. Dat wilde ik vaker meemaken.

Doen, doen, doen

De meeste clubs van Toastmasters Nederland komen elke twee weken bij elkaar. Op zo’n avond hebben er zoveel mogelijk mensen een rol waarin ze spreken voor de hele groep. Want bij Toastmasters geloven ze dat je je vooral ontwikkelt door te doen en dan feedback daarop te krijgen.

Zeker, er zijn handleidingen, er zijn korte presentaties van ervaren leden waarin je meer leert en er zijn soms langere workshops. Maar het belangrijkste is: zelf doen. En dan horen wat er goed ging, genieten, en één of twee leerpunten meenemen naar je volgende speech!

Problemen met een training van één of twee dagen

Natuurlijk kan een training van één of twee dagen in spreken of presenteren heel inspirerend zijn. Het probleem zit hem er alleen in dat er niet zoveel van blijft hangen.

Om twee hoofdredenen. Als eerste omdat je maar een beperkt aantal nieuwe dingen kunt leren in één of twee dagen. En als tweede omdat het geleerde vooral blijft hangen door er vaker iets mee te doen.

Het Toastmaster idee waarbij je elke twee weken aan de slag gaat met een haalbaar doel op het gebied van spreken en leiderschap werkt mijns inziens veel beter.

Dat heb ik zelf ervaren in de drie jaar dat ik regelmatig speechte, anderen evalueerde en allerlei rollen binnen de club oppakte.

Almere Toastmasters

Maar nog meer ervoer ik dat door mijn betrokkenheid bij Almere Toastmasters. Samen met twee anderen begonnen we een nieuwe Toastmaster club in Almere. In een bovenkamertje van een Chinees restaurant. Als de boxen te hard stonden kon je gedurende de avond liefelijke klanken door de speeches heen horen. Uiteindelijk groeiden we uit tot een echte club, met meer dan twintig vaste leden.

Het mooiste was dat ik mensen binnen zag komen op allerlei niveaus. Sommigen gaven al regelmatig presentaties, anderen stonden te bibberen toen ze dapper voor de groep gingen staan.

En keer op keer zag na een aantal maanden het verschil. Het werkt. En daarom raad ik Toastmasters aan voor beginnende sprekers.

Toastmasters?

  • Opgericht in 1924 in de USA door Ralph C. Smedley
  • Vrijwilligersorganisatie (behalve betaalde administratieve functies op het hoofdkantoor)
  • Ruim 15000 clubs wereldwijd (zo’n 40 in Nederland)

Is Toastmasters Nederland misschien iets voor jou?

Inmiddels ben ik al een paar jaar niet meer bij Toastmasters betrokken (Almere Toastmasters bestaat nog steeds), maar regelmatig beveel ik Toastmasters aan mensen aan.

Wat me opvalt is dat velen er nog nooit van gehoord hebben. Op het gebied van spreken en presenteren lijkt Toastmasters wel een goed bewaard geheim. Dat is jammer!

Ik ben er oprecht van overtuigd dat een langere periode bij Toastmasters je veel meer leert dan een training van één of twee dagen. En ’t is nog goedkoper ook (meeste clubs hanteren 200-300 euro contributie per jaar).

Kennismaken met Toastmasters

Er zijn zo’n veertig clubs in Nederland. Je vindt ze hier.

Bij vrijwel elke club kun je wel een paar keer een bijeenkomst bijwonen. Sfeer proeven. Kijken of de club bestaat uit genoeg mensen waarmee je kunt leren (sfeer?) en genoeg mensen waarvan je kunt leren (expertise?).

Ook ervaringen bij Toastmasters? Vragen? Opmerkingen?

Vergelijkbare berichten