Verbeelding brengt je overal

Verbeelding brengt je Overal

Mijn thema voor 2020 is ‘Verbeelding’. Wat is verbeelding eigenlijk? Kun je daar meer of minder van hebben? Hoe werkt het?

Bij het woord verbeelding moet ik gelijk denken aan deze quote:

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

Albert Einstein?

Verbeelding brengt je overal

Overal. Wow. Dat klinkt een hoop avontuurlijker dan van A naar B. Het roept wel een hoop vragen op. Want ‘verbeelding’, wat is dat eigenlijk? Is het te meten hoeveel verbeelding iemand heeft? Word je er mee geboren? En zijn logica en verbeelding eigenlijk wel tegenstellingen?

Beeldend vertellen

Bij de workshops en cursussen verhalen vertellen die ik geef, spelen ‘beelden’ een belangrijke rol. We leren niet verhalen woordelijk uit ons hoofd, maar onthouden ze door beelden te maken in ons hoofd.

Beelden zijn daarbij niet alleen visueel, maar ook de andere zintuigen spelen daarin een grote rol. Ik denk daarbij aan een Napoleon, zo’n zure gele bal die je in je mond stopt. Niet alleen zie je die voor je, maar je proeft en ruikt en voelt hem ook. Wat we ‘beelden’ noemen bevat meerdere zintuigen.

Een verhaal beeldend vertellen is bijna magie. Ik heb beelden in mijn hoofd, die ik met woorden schilder. En dan krijg jij als luisteraar ook beelden in je hoofd! We doen het elke dag. Toch blijft het wonderlijk.

Verbeelding als creatieve spier

In periodes dat ik intensief bezig was met het verbeelden van verhalen, zag ik buiten het werk ook spontaan meer en gedetailleerdere beelden in mijn hoofd als iemand iets beschreef.

Daardoor realiseerde ik me dat verbeelding iets is dat je kunt trainen. Het is niet voor niets dat we het hebben over verbeeldingskracht. Misschien geldt voor verbeeldingskracht wel hetzelfde als voor spierkracht: use it or lose it.

Zelf zou ik graag leren om mijn verbeelding nog meer te gebruiken. Welke oefeningen kunnen je daarin helpen? Of is het misschien ook wel een kwestie van dingen niet doen (zoals minder beelden binnen krijgen door minder films en tv kijken)?

Verder zou ik graag meer willen weten over hoe verbeelding ‘werkt’ in de hersenen. Werkt dat bij iedereen min of meer hetzelfde? Of zijn er grote verschillen tussen mensen?

En tot slot. Verbeelding brengt je overal. Jaja. Dat is me net iets te kort door de bocht. Hoe dan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *