Verbeelding brengt je overal

Verbeelding brengt je Overal

Mijn thema voor 2020 is ‘Verbeelding’. Wat is verbeelding eigenlijk? Kun je daar meer of minder van hebben? Hoe werkt het?

Bij het woord verbeelding moet ik gelijk denken aan deze quote:

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

Albert Einstein?

Verbeelding brengt je overal

Overal. Wow. Dat klinkt een hoop avontuurlijker dan van A naar B. Het roept wel een hoop vragen op. Want ‘verbeelding’, wat is dat eigenlijk? Is het te meten hoeveel verbeelding iemand heeft? Word je er mee geboren? En zijn logica en verbeelding eigenlijk wel tegenstellingen?

Beeldend vertellen

Bij de workshops en cursussen verhalen vertellen die ik geef, spelen ‘beelden’ een belangrijke rol. We leren niet verhalen woordelijk uit ons hoofd, maar onthouden ze door beelden te maken in ons hoofd.

Beelden zijn daarbij niet alleen visueel, maar ook de andere zintuigen spelen daarin een grote rol. Ik denk daarbij aan een Napoleon, zo’n zure gele bal die je in je mond stopt. Niet alleen zie je die voor je, maar je proeft en ruikt en voelt hem ook. Wat we ‘beelden’ noemen bevat meerdere zintuigen.

Een verhaal beeldend vertellen is bijna magie. Ik heb beelden in mijn hoofd, die ik met woorden schilder. En dan krijg jij als luisteraar ook beelden in je hoofd! We doen het elke dag. Toch blijft het wonderlijk.

Verbeelding als creatieve spier

In periodes dat ik intensief bezig was met het verbeelden van verhalen, zag ik buiten het werk ook spontaan meer en gedetailleerdere beelden in mijn hoofd als iemand iets beschreef.

Daardoor realiseerde ik me dat verbeelding iets is dat je kunt trainen. Het is niet voor niets dat we het hebben over verbeeldingskracht. Misschien geldt voor verbeeldingskracht wel hetzelfde als voor spierkracht: use it or lose it.

Zelf zou ik graag leren om mijn verbeelding nog meer te gebruiken. Welke oefeningen kunnen je daarin helpen? Of is het misschien ook wel een kwestie van dingen niet doen (zoals minder beelden binnen krijgen door minder films en tv kijken)?

Verder zou ik graag meer willen weten over hoe verbeelding ‘werkt’ in de hersenen. Werkt dat bij iedereen min of meer hetzelfde? Of zijn er grote verschillen tussen mensen?

En tot slot. Verbeelding brengt je overal. Jaja. Dat is me net iets te kort door de bocht. Hoe dan?

4 reacties

 1. Als iemand iets vertelt, roept het bij mij automatisch beelden op. Vrienden vertelden dat aan het begin van de coronacrisis bij een grote gemeenschappelijke maaltijd iedereen verplicht handen moest wassen. Ik kende de locatie en zag meteen een lange rij voor het enige toilet. (Bleek fout, want ze hadden een grote rij emmers geplaatst maar toch. ) Dit werkt niet bij iedereen zo, weet ik inmiddels uit ervaring. Is dit sterker geworden sinds ik verhalen vertel? Misschien, maar ik had het altijd al: woorden roepen beelden op (of een gevoel).

  Ik denk dat het niet helemaal hetzelfde is als het bewust visualiseren van een bepaalde prestatie wat bijvoorbeeld musici of sporters doen. Dat is iets wat ze trainen. Maar misschien kun je dezelfde technieken gebruiken voor andere toepassingen.

  Groet,
  Carolien

  1. Dank je Carolien!
   Bijzonder hoe je dan al een heel beeld kan hebben bij een paar zinnen.
   Het vraagteken dat je plaatst bij of beelden die opgeroepen worden en visualiseren eigenlijk wel hetzelfde is neem ik mee.

 2. -Ik weet niet of je een spier traint of dat je je meer bewust wordt van beelden in je hoofd?
  -In een maatschappij zo visueel als de onze, zijn we misschien beeldender geworden in onze hersenen (meer aandacht voor beeld dan bijvoorbeeld geur?)
  -Lees ook eens over de andere zintuigen. Misschien vult dat iets aan?
  -Als jij beelden ziet tijdens het vertellen, zien anderen ook beelden, maar… wel weer anders, afhankelijk van wat zij zelf aan plaatjes hebben opgeslagen in hun hoofd
  -Ter overweging: is er een relatie met dromen?
  -Uit onderzoek is bekend dat je door bijvoorbeeld te vertellen, hersenactiviteit van anderen stimuleert
  – Het in gedachten trainen van een van je spieren (je pink bijvoorbeeld) blijkt daadwerkelijk wat spierkracht op te bouwen: samenhang tussen lichaam en geest.
  -Maak eens uitstapjes naar schilderkunst, fotografie e.d. Zou je dat wat opleveren?
  -Beelden brengen je overal, maar je kunt nooit buiten je eigen verbeelding treden…
  Veel plezier! Krijgen we een verslag van je ontdekkingen?

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Desirée. Daar kan ik wat mee!
   Je benoemt ook veel andere gebieden waar ik zelf ook al over aan het denken was.

   Ik ga zeker in een nieuwe blog vertellen over wat ik ontdekt heb. Dat kan nog wel even duren.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *