Bijbelboek Job

Verhalenverteller leest Bijbelboek Job

Het is misschien wel het oudste Bijbelboek: Job. Verhaal? Redevoering? Poëzie? Een toneelstuk? Wat het ook zij, de moeite waard om eens te lezen.

Het is fijn dat in de lijst van mijn 100 beste boeken project dikke boeken afgewisseld worden met fijne kleine boekjes. Na lang ondergedompeld te zijn in het ‘Boek der Rusteloosheid’ (Fernando Pessoa), begon ik aan Job.

(advertentie)

Verhaallijn Bijbelboek Job

Alhoewel ik wel toe was aan wat vrolijkers, kwam ik er al snel achter dat Job geen vrolijk boek is.

Het begint allemaal goed. Job is rijk, geliefd en gelukkig.

Maar dat kan natuurlijk niet zo blijven. Op het moment dat God opschept over Job stapt de Duivel naar voren met enkele kritische vraagjes. Want, die Job, is die nog wel zo uitmuntend als hem alles afgepakt wordt?

De proef wordt op de som genomen en Job raakt in diepe ellende. Gelukkig komen zijn vrienden langs. Nou ja… Die bestoken hem vooral met argumenten waar hij ook niet veel verder mee komt.

Bijbelboek Job: redevoeringen rond een thema

Het grootste gedeelte van het boek is gevuld met redevoeringen van Job, zijn vrienden en God. Wat mij (en mensen die er voor doorgeleerd hebben) het meest aannemelijk lijkt is dat Job opgevoerd / opgeschreven is als een toneelstuk.

Ter lering (ende zonder veel vermaeck) van de luisteraars. In Job wordt namelijk een groot, serieus thema aangesneden: de zin van het lijden en de rol van God daarbij.

Wondermooie beschrijvingen

De redevoeringen zijn hartstochtelijk, maar met heldere punten die gemaakt worden. Vaak op een poëtische manier en door gebruik van wondermooie beschrijvingen.

Zo kun je in een betoog soms zomaar een stuk over een struisvogel tegenkomen:

Het struisvogelvrouwtje staat vrolijk te klapwieken,
maar met haar slagpennen en veren is zij nog geen ooievaar.
Ze legt haar eieren op de grond
en laat haar legsel door het zand verwarmen;
ze vergeet dat een voet het kan breken,
dat een wild dier het kan vertrappen.
Ze is hard voor haar jongen, alsof ze niet van haar zijn,
onverschillig of haar moeite misschien voor niets geweest is,
want God heeft haar elk inzicht onthouden
en haar niet met wijsheid begiftigd.
Maar wanneer ze opspringt en wegsnelt,
lacht ze paard en ruiter uit.

Job hoofdstuk 39, NBV

Ook het Bijbelboek Job lezen?

Dikke kans dat je het al in je kast hebt staan. Het is tenslotte een stukje van de Bijbel. Zo niet dan kan ik je één van onderstaande edities aanraden die recht doen aan de poëzie en beeldspraak in Job. (Je kunt Job ook online lezen)

Ik ga door, door met het volgende boek. De dikste tot nu toe, 1000 pagina’s De Broeders Karamazov van Fyodor Dostovievsky. Pashli!

Vergelijkbare berichten