ibsen doll's house

Verhalenverteller leest: Een Poppenhuis (Henrik Ibsen)

Een Poppenhuis (Henrik Ibsen) is een toneelstuk uit 1879. Zo’n 80 bladzijden, en ik ben er eerlijk gezegd niet zo van onder de indruk.

Na 1984 (George Orwell), was dit het tweede boek in mijn project om de 100 beste boeken van de wereld te lezen.

(advertentie)

Rellen voor het Theater

Ok. Ik ben geen vrouw. Ik ben geen toneelkenner. En ik leef niet in 1879. Daar zal het vast mee te maken hebben.

Want dit toneelstuk is door Unesco opgenomen in de Werelderfgoedlijst voor documenten. Vrouwenemancipatie, vernieuwing van toneel, en in 1879: demonstraties. Voorstanders en tegenstanders die met spandoeken voor de theaters stonden. Geweldig! Het is al een tijdje geleden dat ik dat bij een Nederlands toneelstuk gezien heb.

Het is dus wel degelijk een beroemd verhaal, maar…

Een eenvoudig verhaal

Misschien moet je toneelstukken niet lezen. Want als ik het lees, is het verhaal heel eenvoudig. Er is weinig te zien, want het is grotendeels dialoog, en alle actie vindt plaats in dezelfde ruimte. Er is veel drama, weinig nuance en diepgang in de karakters.

Maar dat is misschien wel precies wat nodig is voor een goed toneelstuk. Misschien moet je om ‘Een Poppenhuis’ te kunnen waarderen, het wel niet lezen, maar gaan zien.

Vrouwenemancipatie in Een Poppenhuis (Henrik Ibsen)

Ik zal het verhaal niet teveel weggeven, maar de hoofdpersoon Nora wordt geroemd als een feministisch rolmodel. En ik kan me daar wel iets bij voorstellen, in een bepaalde tijd en cultuur.

Voor de 21e eeuw in Nederland is het denk ik voor de meerderheid van de mensen geen actueel verhaal. We zijn gelukkig wat verder gekomen en man en vrouw hebben gelijkwaardige rollen.

Het boek leest ook mij

Bij dit boek realiseer ik me dat wat ik vind over het boek, misschien wel net zoveel over mij zegt, als over dat boek. Je leest een boek, maar, je leest tegelijkertijd ook jezelf en de cultuur, de tijd en de omstandigheden waar je zelf in leeft.

Over Henrik Ibsen

Henrik Ibsen heeft natuurlijk veel meer geschreven voor het toneel. Wat ik van hem kende is het verhaal van Peer Gynt. Dat heeft een hoop raakvlakken met de volksverhalen en mythes die ik uit de Scandinavische landen ken.

Dat toneelstuk is duidelijk uit een andere periode dan dit werk. Waar Peer Gynt nog een hoop wonderlijke dingen bevat, is ‘Een Poppenhuis’ een realistisch toneelstuk.

Door naar nummer 3

Omdat het maar zo’n 80 pagina’s was, een tussendoortje. Toch telt ‘ie mee. Project 100 beste boeken van de wereld: 2% 🙂

En de lengte van een boek zegt niet altijd iets over de waarde. Dit toneelstuk heeft een hoop betekent in de tijd dat het geschreven en opgevoerd werd, en het is goed om me dat ook te realiseren.

Door naar nummer 3: De Leerschool der Liefde van Gustave Flaubert.

Ook ‘Een Poppenhuis’ lezen?

Vergelijkbare berichten