Verteldobbelstenen

Verteldobbelstenen: altijd handig om bij je te hebben!

Als cadeautje had ik een setje ‘Verteldobbelstenen’ meegenomen. Dat zijn dobbelstenen met plaatjes erop.

Onlangs ging ik bij een bevriend echtpaar op bezoek. Met twee kinderen, die mij nog nooit ontmoet hadden. Nadat het eerste ijs gebroken was, zat ik met de kinderen aan tafel en liet ik ze de dobbelstenen zien. Nieuwsgierig keken ze wat er allemaal voor plaatjes op stonden.

Toen begonnen we. Ik rolde de dobbelstenen. “Er was eens…”. Kijkend naar de plaatjes op de dobbelstenen kreeg ik een eerste ingeving. Niet altijd origineel, niet altijd creatief, maar eerste ingevingen, daar moet je gewoon lekker mee doorgaan.

Ik zag een kroon en ik zei: “Er was eens een koning met een hele mooie gouden kroon.” Toen keek ik naar de andere plaatjes. “Op een dag kreeg hij een cactus cadeau… Zo’n prikplant. Au!”

Langzaam ging ik door en toen vroeg ik: Wat zou er nu kunnen gebeuren? Op gang geholpen met een verhaal kwamen ze al snel met een hoop ideeën naar aanleiding van de plaatjes die er al lagen.

“Nog een keer!”

De dobbelstenen werden opnieuw gegooid. Bij het tweede verhaal hoefde ik weinig meer te bedenken. Er kwamen de meest fantastische ideeën uit en alle plaatjes op de dobbelstenen bleken wel ergens in een verhaal te passen. De enige uitdaging was nog om beide kinderen evenveel ‘speeltijd’ te geven!

Vier verhalen verder was ik er wel een beetje klaar mee, maar de kinderen niet. Meer en meer verhalen!

(advertentie)

Verteldobbelstenen voor onderweg

Ik heb een hele hoop van deze verteldobbelstenen en gebruik ze regelmatig in de workshops die ik geef. Het rollen van de stenen en de plaatjes die dan zichtbaar worden prikkelen de fantasie en verbeeldingskracht.

Deze verteldobbelstenen kun je ongeveer gebruiken vanaf de leeftijd dat kinderen naar de basisschool gaan. Soms maak ik met deze dobbelstenen ook verhalen met volwassenen. Die vinden dat vaak moeilijker dan kinderen!

Tip: neem de volgende keer als je met een groepje kinderen werkt (of een paar neefjes / nichtjes ontmoet) eens een paar verteldobbelstenen mee! In een doosje zitten er vaak negen, maar met 3-5 dobbelstenen krijg je vaak betere verhalen.

Waar kun je ze vinden?

Het is van oorsprong een Engels product (Rory’s Story Cubes). Omdat het zo’n succesvol product is, zijn er inmiddels heel wat varianten van. Sommigen zijn gericht op bepaalde genres verhalen.

Je kunt ze kopen in de betere spellenwinkel of online. Onderstaande gebruik ik zelf en kan ik je aanraden:

Vergelijkbare berichten