Verhalenverteller voor Kinderen: Voorstellingen en Workshops

Hieronder vind je een aantal voorstellingen en workshops die deel uitmaken van mijn vaste repertoire als verhalenverteller. Vanzelfsprekend heb ik in de laatste 15 jaar ook heel veel andere vertellingen en workshops verzorgd.

Neem vooral contact op als je een maatvraag hebt.

Krik! Krak! Help jij mij?
4 – 7 jaar, 25 minuten, voorstelling

“Krik!”, zegt de verhalenverteller, en al snel ontdekken de kinderen dat iedereen die een verhaal wil horen dan “Krak!” terug zegt. (een gebruik uit Haïti bij verhalenvertellers).

Hij vertelt het verhaal over het meisje Tipingee, die een hele onaardige luie tante heeft. Op een dag geeft ze Tipingee zelfs weg aan een enorme reus! Ohoh! Dan moet ze de hele dag een groot reuzenhuis opruimen!

Tipingee bedenkt een plan om dat te voorkomen waar ze de hulp van haar vriendjes en vriendinnetjes voor nodig heeft. Zouden die haar willen helpen?

De Prinses en de IJsbeer
7 jaar en ouder, 45 minuten, voorstelling

Dit is een oeroud Noors verhaal van lang, lang, geleden en ver, ver hier vandaan. Een prinses ontmoet de IJsbeer Koning en besluit met hem mee op avontuur te gaan. Ze eindigen samen in zijn kasteel.

“Overdag een ijsbeer, ’s nachts een man, vraag nooit, hoe dat kan…”

Op een nacht maakt de prinses een grote fout en dan begint een lange reis achter de IJsbeer Koning aan, naar het grote zwarte kasteel, waar de bleke bottenkrakende Zwarte Koningin woont.

Zal dat allemaal goedkomen?

De Reus Zonder Hart
10 jaar en ouder, 45 minuten, voorstelling

Er was eens een Reus die niet langer zijn gevoelens wilde voelen. Hij rukte zijn hart eruit. Eindelijk rust.

Op een morgen komt de jongste prins bij een klein raampje in de kasteelmuur. Hij hoort kettingen rammelen. Binnen blijkt een echte reus opgesloten, een reus zonder hart.

En dan, vanuit het donker, stelt de reus een vraag die het leven van de jongste prins voor altijd zal veranderen: “Zullen wij vrienden worden?”

Een oeroud Noors verhaal over eenzaamheid, vriendschap en verraad.

De Schatten van de Verhalenverteller
6 – 9 jaar, 60-75 minuten, workshop

Wanneer de verhalenverteller binnen komt met een oud houten koffertje, vragen alle kinderen zich af wat daar in zit.

Dat blijken wonderlijke, gekleurde steentjes te zijn: verhaalsteentjes. Bij elk steentje hoort een verhaal.

Verhalenverteller Rudolf Roos vertelt de verhalen die bij de steentjes horen. Alle kinderen mogen een steentje uitkiezen en oefenen met zelf het verhaal te vertellen dat bij het steentje hoort.

Ze vertellen in verschillende werkvormen, en aan het eind mogen een paar kinderen die willen het verhaal aan iedereen vertellen.

Doe mij maar een Broodje Aap!
10-12 jaar, 75-90 minuten, workshop

“Ik was onlangs in een restaurant waar ik een Broodje Aap bestelde. Het (…)”

Soms klinken verhalen te wonderlijk om te geloven. Ze zouden waar kunnen zijn, en ze zijn geweldig om door te vertellen. Die verhalen noemen we Broodje Aap verhalen.

In deze workshop vertelt verhalenverteller Rudolf Roos een aantal Broodje Aap verhalen op een speelse manier in de enige echte Broodje Aap quiz. Daarna maken de kinderen aan de hand van wonderlijke foto’s hun eigen Broodje Aap verhaal. Ze krijgen tips en tot slot mogen een aantal kinderen hun verhaal aan iedereen vertellen. Geloven we ze?