Wereldverteldag 2025: 20 Maart [Thema & 7 Activiteiten]
Ik herinner me de eerste keer dat ik meedeed aan Wereldverteldag. Een feestelijk evenement met een hoop échte verhalenvertellers en enthousiaste luisteraars. Als jonge verteller voelde ik me opgenomen in een grote familie.
Wereldverteldag is een wereldwijde dag waarop vertellers en luisteraars het vertellen van verhalen vieren. Het is elk jaar op 20 maart, maar vaak zijn er ook activiteiten in de dagen rondom 20 maart. Het doel is om met zoveel mogelijk mensen de kunst van het verhalen vertellen te vieren.
Hoe is Wereldverteldag ontstaan?
Het begon allemaal zonder al te veel coördinatie en de wereldwijde visie die er vandaag de dag is. Er waren initiatieven in de 90-er jaren in Zweden, Australië, Mexico en verschillende landen in Latijns Amerika.
Het echte begin van Wereldverteldag als een wereldwijd fenomeen is terug te voeren naar Scandinavië. Wat begon in Zweden in 2001, spreidde zich in 2002 uit naar de andere Scandinavische landen. En net zoals goede verhalen, begon Wereldverteldag ook te reizen: naar Canada (2003), naar Frankrijk (2004), naar 25 landen over de hele wereld (2005).
Die groei zette door en vandaag de dag wordt Wereldverteldag gevierd over de hele wereld.
💡 Met de opkomst van social media, kwam er ook een ‘officiële’ hashtag:
Wereldwijd: #WorldStorytellingDay, in Nederland: #Wereldverteldag
Wat is het thema van Wereldverteldag 2025?
Het thema van Wereldverteldag 2025 is ‘Diepe Wateren’ (in het Engels: ‘Deep Water’). Elk jaar wordt het door verhalenvertellers van over de hele wereld gekozen. Rondom 20 maart worden er overal verhalen bij dit thema verteld.
In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende thema’s geweest. Een paar van mijn favoriete thema’s: Water (2011), Monsters en Draken (2014) en Wijze Dwazen (2018). Je kunt alle afgelopen thema’s vinden op deze Engelse Wikipedia pagina.
Wie besluit wat het thema wordt van Wereldverteldag?
Er is niet één organisatie die besluit wat het thema wordt van Wereldverteldag. De verhalenvertellers die het meest actief zijn rondom Wereldverteldag vinden elkaar vooral in de officiële Facebook group. Elk jaar worden er thema’s voorgesteld, er wordt gestemd, en uiteindelijk gekozen.
Welke dag is Wereldverteldag?
Wereldverteldag is altijd op 20 Maart. In 2024 valt 20 Maart op een Woensdag.
7 Inspirerende Activiteiten voor Wereldverteldag
Er is zoveel dat je zou kunnen doen op Wereldverteldag. Ik hoop dat onderstaande ideeën voor activiteiten je inspireren!
1. Verras een school
Een busje rijdt langzaam op een basisschool af. Uit het busje springen een aantal kleurrijke figuren. Terwijl ze naar de deur van de school lopen, komt de directeur naar buiten om ze te verwelkomen.
“Welkom Verhalenvertellers! Ik heb de leerkrachten verteld dat ze een verrassing konden verwachten vandaag, maar niet dat jullie het zijn!”
De vertellers verspreiden zich door het gebouw, elk gaat een klaslokaal in. Verrassing! Ze vertellen een verhaal en vertrekken na 20 minuten weer onder luid applaus. Naar een andere klas, en misschien nog wel één.
Al snel hebben de vertellers elke klas bezocht. Na een kleine pauze springen ze in het busje en rijden weg, naar een volgende basisschool.
En de kinderen? Die komen thuis met een verhaal dat ze niet snel zullen vergeten.
2. Organiseer een evenement met je bibliotheek
“Natuurlijk,” zei de bibliotheekmedewerker, “wij zijn de perfecte plek voor verhalen. Die boeken hier bevatten tenslotte miljoenen verhalen. Welkom! Ik zal het de komende weken persoonlijk onder de aandacht brengen bij de bezoekers.”
Eenmalig, op de avond van 20 Maart, was de bibliotheek ’s avonds open. De lichten waren gedimd, de volwassenen druppelden binnen. Op de tweede verdieping, tussen muren van boeken, vertelden twee verhalenvertellers hun verhalen.
Een paar dagen later ging de telefoon bij één van de vertellers.
“We hebben zoveel leuke enthousiaste reacties gehad op die avond vol verhalen die jullie deden. Kunnen jullie die over een paar weken nog een keer komen doen?”
3. Vertel een lokaal verhaal
De heuvel was er altijd al geweest. Met de twee enorme keien op de top, de grote Kei en de kleine Kei. Iedereen kende de Keienberg, maar niet veel mensen kenden het verhaal van de twee Keien.
De verhalenverteller had geluk. De zon scheen, er was geen regen, en de parken vulden zich langzaam aan met mensen. Rondom en op de Keienberg gingen mensen in het gras zitten. Een picknick, een glas wijn, lekker relaxed.
Toen ze hoorden dat hij het verhaal van de Keien op de Keienberg zou gaan vertellen, kwamen een hoop mensen iets dichterbij…
Meer over lokale verhalen in deze blog: Over lokale verhalen en tips om ze te vinden.
4. Doe een vertelwandeling
De vertelkring kwam elke maand bij elkaar. Natuurlijk maakten ze een plan voor 20 Maart!
Het was alleen moeilijk om een plek binnen te vinden om een evenement te organiseren. Plotseling zei één van hen: “Waarom doen we geen wandeling buiten?”
Ze gingen aan de slag. Hoe lang zou de wandeling worden? Op welke plekken zou het prettig zijn om te vertellen en prettig om te luisteren?
Verhalen werden geoefend. Ze besloten welke volgorde het best paste bij de wandeling en de verhalen. En ze maakten een plan hoe ze de hele wereld zouden laten weten van hun activiteit.
5. Combineer verhalen vertellen met andere kunsten
Vier de verbinding van verhalen en vertellen met andere kunsten! Met muziek, met dans, met schilderen, met zand sculpturen…
Stel je voor: een verhaal vertellen samen met een danser. Fragmenten van een verhaal en een dans die samenkomen om iets groters te maken.
En wat denk je ervan om een verhaal te vertellen in een museum? Een echt verhaal, dat staat als een huis.
En daarna loop je samen met de luisteraars naar een andere kamer, en kan iedereen het schilderij zien dat jouw verhaal inspireerde. Meer diepgang voor zowel het verhaal als het schilderij. Dat schilderij zullen ze nooit meer hetzelfde bekijken.
6. Werk samen met een restaurant
Italiaans eten, Italiaanse muziek, Italiaanse verhaen.
Drie avonden was het Italiaanse restaurant volledig volgeboekt. Het eten was geweldig, de muziek was geweldig, maar wat deze drie avonden uniek maakte waren de vertelde verhalen.
Tussen de gangen stond een verhalenverteler op, die een smakelijk Italiaans verhaal opdiste. Iets van Italo Calvino, iets van zijn familie, iets over het eten wat ze straks zouden krijgen.
Omdat er elk jaar een ander thema was, kwamen de mensen steeds weer terug: benieuwd naar de verhalen van dat jaar.
7. Deel verhalen in een verzorgingstehuis
Ze kwamen allemaal samen in de grote zaal. Fijne muziek op de achtergrond, koffie, lekkere taartjes.
De verhalenvertelster keek naar de oudere mensen die langzaam binnen kwamen. Zoveel verhalen.
Ze begon met hen te bedanken voor hun komst. Ze vertelde hoe verhalen doen verhalen. En dat ze kwam om te vertellen, maar ook om te luisteren.
Toen ze haar eerste verhaal verteld had, schraapte een zilvergrijze man met een krakerige stem zijn keel.
Een verhaal had een verhaal wakker gemaakt. En daarna volgden er nog veel meer.
Meer over Wereldverteldag
- Stichting Vertellen: Wereldverteldag in Nederland
- Nederlandse Facebook Pagina over Wereldverteldag
- Officiële World Storytelling Day Facebook groep
- English version: World Storytelling Day Theme and Activities
Photo credits: Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay from Pixabay